#3 Guest Star

#

Sculpturi vii

Roman Ermakov

Am creat în 2009 primul veșmânt din seria de costume arhitecturale. Eram foarte impresionat de studiile mele la universitatea de arhitectură și, în paralel, făceam experimente în artele performative. Creând diferite costume, am ajuns să termin proiectul unei colecții de costume arhitecturale. Oricare din ele ar putea fi marca mea sau materializarea energiei mele din diferite perioade ale vieții. Am lucrat neîntrerupt la proiect, însă costumele create sunt foarte diferite unul de altul. În același timp, toate au aceeași metodă de construcție: modularitatea, repetarea câtorva elemente, negru ca bază pentru costum și culoarea ultraviolet integrată. Această serie de constume a fost creată initial ca proiect de artă, ca punctul meu de vedere în artă.

Întâmplător, am participat la Festivalul mondial de statui vivante din Arnhem (Olanda), ediția din 2012 și de atunci particip în fiecare an. Mai târziu am participat la Festivalul international de statui vivante Masca din București (România), la Festivalul UFO din Polonia și la multe altele. Toate m-au ajutat să îmi văd munca într-un mod diferit și să găsesc noi perspective. Tipul de reprezentație la aceste festivaluri m-a ajutat să descopăr noi sentimente în mine. M-a învățat să fiu mai atent la mine și la spectator. Când încep proiectul de design nu mă gândesc la niciun personaj. Îl încep precum o sculptură și doar în timpul procesului de creație devine un personaj, de multe ori chiar în timpul primei reprezentații. Deseori, înșiși spectatorii asociază personajul cu ceva și îl denumesc. Eu doar le stârnesc fantezia. Uneori chiar aud ce asocieri au făcut. Mă inspiră să joc, uneori urmăresc asocierile lor, dar alteori construiesc personajul chiar într-o direcție opusă. Îmi place să improvizez și deseori această întâlnire cu spectatorul modelează tot spectacolul. Personajul meu se poate schimba, incluzând modul de exprimare și ritmul, precizia mișcărilor și concentrarea mea. Mereu mă gândesc cum se schimbă forma costumului meu când mă mișc și stau în diferite poziții. Sigur că forma costumului poate contura diferite imagini plastice, dar este și mai interesant să le schimbi și să le adaptezi la realitate. Sunt expresiv și pe dinăuntru și pe dinafara.

Ce mă diferențiază de sculpturile vii în general, este că am mai multe mișcări dinamice decât statice. Îmi place să fiu în mișcare în majoritatea timpului. Mă ajută să joc diferite personaje, să dezvolt imagini plastice și uneori ideile pentru crearea altor costume vin în timpul reprezentației. De asemenea, costumele mele nu au organe de simț: nu au ochi, urechi sau gură. Mă ajută să fiu invizibil ca artist în fața spectatorilor și, de fapt, asta îi interesează și pe ei, mai ales pe copii. Se poate ca ei să nu știe că atunci când se uită la mine și eu mă uit la ei și îi ascult. Ne ajută să ne jucăm unul cu altul. Mă ajută să fiu spontan și imprevizibil, iar pentru ei, spectacolul devine mai plin de emoție.

Cultura artei stradale este în curs de formare în Rusia. Din ce în ce mai mulți artiști sunt gata să iasă pe stradă și să întâlnească o gamă foarte variată de spectatori. Sunt sigur că numărul participanților din Rusia la festivalurile internaționale va crește. Acest dialog între diferiți artiști este important pentru atingerea unui nou nivel în minunata artă a Sculpturii Vii.

CV

Roman Ermakov s-a născut în 1985. Artistul locuiește în Moscova.

2002 – 2008 Studiază la Universitatea de Stat din Moscova de Inginerie Civilă (specializare architect – inginer);

2006 – 2011  Lucrează cu Andrey Bartenev;

2008 – 2016 Rezident al laboratorului creativ «CHELOVEK»;

2012 «Circle of Light» Festivalul International al Luminii din Moscova;

SCULPTURI VII  – Primul loc în categoria «design de lumină pentru rochie»;

2016 Organizator și curator al «WOW!» Show – o platformă creativă pentru artiști și designeri care lucrează împreună sub deviza «arta se întâlnește cu moda».

Selecție de expoziții și festivaluri

2016

  • Fashionclash Festival, Maastricht, Olanda
  • Antwerp Fashion Festival, Antwerp, Belgia

2015

     –  Berlin Alternative Fashion Week, Berlin, Germania

2014

  • Festival internațional de statui vivante MASCA, București, România
  • Doma Art Festival 2014 / «The Hearthbeat of New Russia», Sofia, Bulgaria
  • ARCHSTOYANIE Festival, Nicola-lenivets, Rusia

2012

  • Lexus Hybrid Art, ARTPLAY, Moscova, Rusia
  • «Living Sculpture Park», Moscova, Rusia
  • WORLD STATUES FESTIVAL, Arnhem, Olanda

 2010

     – GOGOLFEST – International Festival of Contemporary Art, Kiev, Ucraina

Add comment

de același autor... Roman Ermakov

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Newsletter

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories