#4 Special Guest

#

Peter Schumann despre 50 de ani de Bread and Puppet

În iarna dintre anii 1961-1962 l-am întâlnit pe Richard Tyler, ambasador ucrainian și supraveghetor al clădirii în care locuiam. Mai apoi, Dick și echipa lui de aventurieri au devenit dansatori și muzicieni în Dansul morții, spectacol jucat cu ocazia ”grevei generale pentru pace”, demonstrație anti-nucleară ținută la Living Theater, Judson Church și Putney School din Vermont.

Aceste scaune mascate și dansuri cu frânghia au avut ca urmare respingerea cererii mele de a preda dans adresate către Putney School și oferta acestora de a preda în schimb păpușerie. Ceea ce a generat mai departe apariția unei companii de teatru de păpuși numite Moosach Puppet Theater (un teatru de unul și doi actori care făceau turnee cu un trailer), iar în 1963 înființarea Bread and Puppet Theater, teatrul unui brutar. Bread and Puppet se bazează pe facerea pâinii și distribuirea acesteia – fără bani – cu ocazia unor momente artistice, iar aceste momente sunt create în opoziție cu obiceiurile culturii capitaliste. Așadar, spectacolele cu păpuși nu sunt doar spectacole cu păpuși, ci și evenimente-la-care-se-mănâncă împreună pâine. Le cerem gazdelor noastre nu numai spații de joc, ci și 400 de cărămizi, lemn de foc, permis pentru a face foc, ca să construim și să folosim cuptoare pentru copt pâinea, ca parte din producțiile noastre.

De la începuturile Bread and Puppet am decis să facem două tipuri de spectacole: spectacole de interior pentru spectatori și spectacole de exterior pentru neliniștita stradă politică. Ambele tipuri de spectacol se bazează pe urgențele zilei, așa cum vin ele peste noi.

De-a lungul acestor cinci decenii de păpușerie, mii de creatori și mânuitori de păpuși, pricepuți și la dans și muzică au asistat la invazia străzilor și piețelor de pe glob sau au venit la Vermont să facă parte din Our Domestic Resurrection Circus (Circul nostru domestic de trezire) sau la alte spectacole de vară. Prin grația ”Celui puternic ¾ cine-o fi” am supraviețuit și câteodată am înflorit, creând sute de happening-uri cu sculpturi și musicaluri ezoterice cu ingrediente activiste. Și sperăm să mai continuăm pentru alte câteva minute.

Peter Schumann

10 iulie, 2012

Glover, Vermont

Add comment

de același autor... Peter Schumann

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Newsletter

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories