#3 FESTIVALURI

#

Festivalul mondial al statuilor vivante de la Arnhem:

Creativitate nelimitată prin nemișcare, culoare și răbdare

de Cristina Enescu

Am fost fotografiat de peste un milion de ori și totuși nimeni nu mă recunoaște pe stradă. Munca mea necesită o condiție fizică atât de bună încât am început să particip la maratoane ca să mă mențin în formă. Practic Bikhram Yoga pentru focus și flexibilitate; cu toate astea, încă mă lupt cu aspectele mentale ale acestei activități. Am văzut femei care mi-au arătat părțile lor intime și bărbați care au aruncat țigări aprinse spre mine, și totuși nu am mișcat niciodată vreun mușchi.” ”Sunt o inspirație pentru unii și un motiv de râs pentru alții. Am făcut copii să plângă și femei să țipe. Am fost martor la lucruri care încă îmi bântuie nopțile, dar și la momente care îmi încălzesc inima.” (”Still Standing. Stories from a Las Vegas Living Statue”, Dan R. Clark).

Așa cum remarca actorul Dan R. Clark, chiar și pentru cei mai bine antrenați artiști, arta creării și a interpretării statuilor vivante este o provocare enormă din punct de vedere fizic și creativ, iar disciplina mentală necesară e de invidiat chiar și de către yoghini. Pentru cei mai buni dintre acești performeri, anual se organizează la Arnhem (Olanda) Festivalul mondial al statuilor vivante, care include și Campionatul mondial de statui vivante. Machiaje, costume și recuzită ”larger than life” (cum se spune în limba engleză despre ceva cu adevărat impresionant și expresiv, într-un fel chiar mai măreț decât realitatea), creativitate nelimitată și multă, enormă răbdare, ridicată la rang de artă și poveste. Statuile vivante fascinează poate tocmai pentru că manifestă lucruri care nouă ne lipsesc tot mai mult: timp, răbdare, atenție, expresivitate prin toate detaliile.

Pictură corporală, travesti, decoruri și costume flamboaiante, extravagante – creativitatea nu are limite. Campionatul mondial de statui vivante de la Arnhem este cea mai mare provocare pentru artiștii din domeniu și un eveniment extraordinar de colorat, creativ, surprinzător și complet gratuit pentru public. Câștigătorii sunt aleși atât de un juriu specializat cât și de public. An de an, aici se prezintă și se ridică standardele de calitate și așteptările pentru acest tip de performance stradal, la care participă unii dintre cei mai buni astfel de artiști din toată lumea. ”Exponatele” sunt așezate de-a lungul mai multor străzi. Le sunt permise mici și rare mișcări, precum și compoziții din mai multe personaje și elemente de decor. Uneori, statuile se ”trezesc” pentru câteva momente și execută mici acțiuni amuzante sau surprinzătoare, declicul fiind provocat de sunetul monedelor aruncate de public în cutiile pentru colectă. Machiaje faciale și corporale foarte bine realizate, costume minuțios croite și decorate, accesorii și decoruri din cele mai fanteziste – toate laolaltă creează povești fascinante, spuse fără niciun cuvânt și cu extrem de puțină mișcare. Expresivitate și creativitate fără limite, foarte multă răbdare, culori, forme și texturi neașteptate, sânge rece și liniște, povești spuse în nemișcare într-o lume agitată și mereu pe fugă.

Încă de la început, festivalul a avut un enorm succes de public, anul acesta el ajungând la a XII-a ediție. Pe 30 septembrie 2017 va avea loc Premiera festivalului, premergătoare Campionatului Mondial de statui vivante organizat a doua zi, pe 1 octombrie. La campionat participă anul acesta peste 100 de copii, 40 de amatori și 60 de profesioniști selecționați de la diferite festivaluri mai mici din Olanda și alte țări. Spectacolele vor putea fi admirate de-a lungul mai multor străzi ce unesc șase piețe din Arnhem, zona devenind astfel o hartă imaginară, foarte vie a acestei arte extravagante, misterioase și pline de imaginație.      

Inițial, evenimentul coagula doar artiști din Olanda și Belgia, dar în 2005 competiția a devenit internațională. Din 2010, organizatorii au adăugat un ”preludiu” impresionant la calendarul evenimentelor din festival, anume Statues by Night (Noaptea statuilor), un spectacol impresionant de lumini, culoare și sunet care are loc în seara premergătoare Campionatului Mondial din cadrul festivalului. Succesul evenimentului a crescut atât de mult încât, spun organizatorii, diferite alte municipalități din Olanda și-au manifestat interesul pentru organizarea unor evenimente similare. Chiar mai mult, anul acesta se vor organiza două versiuni ale Nopții statuilor, începând din 29 septembrie. Artiști, coruri și orchestre locale vor contribui la realizarea unui număr mare de statui vivante care vor  anima orașul.

The World Living Statues Festival include trei categorii: profesioniști, copii și amatori. Fiecare secțiune are un juriu format din profesioniști ai artelor spectacolului, vizuale și stradale, iar criteriile de jurizare sunt tematica, măiestria costumelor și a picturilor corporale, estetica și caracterul de entertainment al spectacolelor de statui vivante care concurează. În 2015 festivalul a întâmpinat aproximativ un sfert de milion de vizitatori cu statui vivante din peste 20 de țări, fiecare spunând povești care se descoperă cu răbdare, atenție și imaginație

 Festivaluri de statui vivante există în mai multe colțuri de lume (Belgia, Honduras, Caraibe, Ungaria, Rusia, Portugalia, Israel, Statele Unite etc. Un eveniment special este cel din România – Festivalul internațional de statui vivante organizat de Teatrul Masca și ajuns anul acesta la cea de a VII-a ediție. Însă Olanda creează constant un număr semnificativ de astfel de artiști, mulți dintre ei numărându-se printre cei mai buni din lume. Patru dintre ei se numără printre campionii mondiali la acest Campionat, motiv pentru care, în 2017, în fiecare din cele șase piețe între care vor avea loc spectacole cu statui vivante se va afla câte un invitat special din Olanda. Într-una dintre piețe organizatorii anunță că un spectacol va recrea ”bătălia de la Arnhem”, iar în altele vor avea loc un ”spectacol de imagini”, în cuvintele organizatorilor, centrat în jurul unui clopot de biserică, sau spectacole nonverbale la granița subtilă dintre imaginație și realitate. Alte evenimente din festival includ Museum Without Borders (Muzeul fără granițe) cu numeroase creații de iluzii vizuale și 3D, Museum of Yesteryear (Muzeul anului de ieri) cu numeroase imagini istorice plasate într-un cadru de muzeu real, tururi ghidate ale festivalului, precum și un spectacol dedicat Imaginilor corpului (Body Images).

Una dintre vedetele festivalului, care este actualmente și directorul său artistic, este germanul John Eicke (JOHNman). El este deocamdată singurul dublu câștigător al acestui festival: în 2010 cu Candyman, un mini-show de 20 de minute cu multe gaguri și bomboane, extrem de popular, și în 2013 cu Blanko, un ”concept purist”, în cuvintele artistului: personajul său, complet vopsit în alb, este pictat progresiv de persoane din public, ceea ce creează un happening extrem de creativ, interactiv și cu rezultat imprevizibil. Eicke vorbește despre diferența dintre statuile vivante (imobile) și păpușile vivante, pe care el le interpretează, similare mai degrabă manechinelor din vitrine, care au anumite mișcări stereotipizate, spunând că el creează mai degrabă păpuși vivante. ”Ce face artistul dacă îl apucă strănutul sau o mâncărime? Nicio problemă, cât timp <accidentul> e integrat în rolul personajului interpretat” spune el. John Eicke vizitează de-a lungul anului numeroase festivaluri de acest fel din lume.

Dincolo de creativitatea artistică și de fascinația pe care statuile vivante o exercită asupra publicului de toate vârstele, această abundență de statui umane este si o ocazie unică pentru cei care realizează portrete umane și au nevoie de modele și pentru fotografi, căci statuile stau în cele mai ofertante și pitorești posturi. Pe site-ul WLS (www.worldlivingstatues.nl) puteți admira fotografii și filmări cu unele dintre cele mai interesante concepte de statui vivante din cadrul festivalului.

Trivia:

  • În ciuda popularității acestui eveniment, începând cu 2017 municipalitatea din Arnhem nu va mai sponsoriza festivalul decât cu cel mult 50.000 euro, ceea ce impune o regândire a organizării evenimentului și căutarea de sponsorizări.
  • În 2010, câștigătorul London Independent Film Festival a fost realizatorul britanic de documentare Richard Wyllie cu scurt-metrajul ”The art of doing nothing” (Arta de a nu face nimic), în care a urmărit trei statui vivante în timpul Festivalului de la Arnhem.

Anul acesta, Teatrul Masca organizează cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, prima ediție care va dura nu trei, ci șapte zile. Locații mărginașe (Militari și Ferentari) și centrale (Parcul Herăstrău), Noaptea statuilor vivante care va aduce împreună la Casa Filipescu-Cesianu artiștii Teatrului Masca și două trupe străine, Great Names (Viena) și trupa lui Yvon Hollander (Olanda).

Add comment

de același autor... Cristina Enescu

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Newsletter

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories