#9 Context

#

Mici orașe europene cu festivaluri de teatru de stradă

de Florentina Bratfanof

Instalație muzică, foto: Florentina Bratfanof, Amersfoort

Fossano este un oraș italian cu aproximativ 25.000 locuitori situat la aproape o oră de mers cu trenul de Torino, fiind recunoscut prin produsele de băcănie, textile, chimice și metalurgice. Și, cu tot acest profil mai degrabă industrial decât cultural, primul festival pe care l-am experimentat integral, participând la evenimentele de pe tot parcusul desfășurării acestuia, a fost în acest mic oraș, festivalul fiind unul de circ contemporan și de teatru de stradă, Mirabilia.

Festivalul marchează începutul verii în acest orășel care aparține provinciei Piemonte. Prima dată când am ajuns la Fossano m-a impresionat cât de bine este conservată cetatea, partea veche, care e situată în cea mai înaltă zonă a orașului. Când o iei la pas pe străduțele pietruite peste tot vezi arcadele antice (portici), adică pe străzile via Roma (strada principală a vechiului oraș), dar și pe via Cavour, via Garibaldi, via Barotti. Și îți dai sema cât de bogat în clădiri medievale, renascentiste și baroce este micul oraș. În timpul festivalului, mai ales în zilele de final de săptămână, toate aceste străzi devin pietonale și prind viață datorită evenimentelor care se întâmplă pas cu pas. Cumva, în timpul festivalului, străzile nu sunt numai spații de trecere dintr-o parte în alta, ci devin locuri de stat, de experimentat circ și teatru de stradă, aici găsindu-se și tot felul de invenții și mașinării create de artiști, căci festivalul este gândit și ca o platformă pentru creativitatea artiștilor. Așadar, la una dintre ediții Mirabilia a găzduit un târg de lucruri hand-made pe care artiștii le făceau, iar la o altă ediție a festivalului am vizitat o expoziție pe stradă în care erau expuse tot felul de invenții din materiale reciclate.  

În timpul festivalului te poți plimba la orice oră pe străduțele din partea veche a orașului și poți găsi ceva de văzut, de la tradiționale companii de teatru de stradă cu marionete (Teatro Pirata), la diverse companii de acrobați, formate uneori din studenți. Aceste spectacole, uneori de numai 15-30 de minute, făcute de studenți vizau tocmai întâlnirea cu un public întâmplător, reprezentațiile nefiind anunțate, căci teatrul de stradă înseamnă și expunerea unui public la noi forme teatrale, deci deschiderea teatrului către noi categorii de public. Astfel, în timpul festivalului, Fossano devine o destinație excelentă pentru turismul în familie, căci sunt incluse în program spectacole pentru toate vârstele, inclusiv pentru bebeluși. Pe străzile orașului părinții se plimbă mereu cu cărucioarele sau cu copiii în brațe de la un spectacol la altul, iar mai ales la final de săptămână acestea devine neîncăpător și colorat.   

Punctul central al orașului este un castel cu patru turnuri, construit în secolul 14, Castelul Prințesei de Acaja. După ce a slujit ca închisoare și apoi cazarmă, castelul găzduiește acum o bibliotecă regională și diverse evenimente culturale. Curtea sa interioară, umbroasă pe timpul verii, este unul din locurile de adunare pentru networking în timpul festivalului. La toate aceste întâlniri informale dintre artiști, jurnaliști și profesioniști, se întâmplă constant ca unii dintre artiștii de teatru de stradă să performeze, cu mijloace minime (uneori doar cu două scaune, muzică dintr-un telefon și două perechi de pantofi roșii). Artiștii de teatru de stradă se caracterizează tocmai prin această bucurie comună, de a face un spectacol în orice condiții, de a reduce ceea ce vor să arate la câteva lucruri esențiale, dar și prin capacitatea lor de a se adapta la orice element urban care se ivește în transferul de la un oraș la celălalt.

Din 2007, Mirabilia este un punct focal al festivalurilor de teatru de stradă și nu numai. Este și locul de întâlnire între artiștii italieni și ceilalți artiști europeni, adunând la fiecare ediție aproximativ 200 de operatori culturali din alte festivaluri, dar și companii. De exemplu, în fiecare an, Cirque du Soleil își trimite aici unul dintre directorii de casting.

Festivalul din orașul lui Mondrian

Un alt mic oraș european, de această dată din Olanda, Amersfoort, are aproximativ 150.000 locuitori, și se află la o distanță de o oră de mers cu mașina de Amsterdam. Centrul are tot un aspect medieval, cu clădiri și străduțe istorice. Unele dintre punctele de interes turistic este Mondriaanhuis, situată în casa în care pictorul s-a născut, un muzeu complet dedicat operelor artistului și include o reconstrucție a studioului său din Paris din 1920. Reconstrucția e realizată în detaliu și conține de la tipuri de pensule, culori, până la tipuri de pânză folosite în perioada aceea.
În fiecare an, orașul capătă nuanțe violet, în ultimul week-end din august, cu prilejul începerii Festivalului Internațional de teatru de stradă și site-specific denumit Spoffin. Festivalul are în centrul programului său și câteva producții noi de teatru site-specific, pentru exterior, dar și pentru interior, în săli neconvenționale pentru spectacole, cum ar fi o fostă catedrală sau o fostă mânăstire dezafectată. Spectacole văzute în cadrul Spoffin, al companiilor Duda Paiva și Ananda Puijk, au făcut subiectul unei analize dintr-un număr anterior al Caietelor Masca (numărul 4).

În afară de spectacolele site-specific, Amersfoort este îmbogățit în perioada festivalului cu spectacole de teatru de stradă în care muzica și instrumentele muzicale au un rol central. Publicul, deja obișnuit cu tot felul de manifestări de stradă, se așază încet-încet, pe banchetele destinate, chiar cu o oră înainte de începerea acestora.

Piața Hof, aglomerată cu public format din adulți și copii, în care se obișnuiește să se țină spectacolele de stradă și circ contemporan, contrastează cu străzile pustiite care duc spre aceasta. Iar pe una din străzile principale comerciale, din centrul vechi, am regăsit un alt tip de teatru clasic cu păpuși, de data asta parte a unei rulote. Din 2010 Spoffin îmbogățește în fiecare an evenimentele culturale din Amersfoort, încercând să aducă teatru de stradă și site-specific, în formele sale inovatoare și experimentale. Ca mărime, festivalul are 6 secțiuni care însumează în jur de 150 de reprezentații ale unor companii din toată Europa și atinge un public estimat la aproximativ 45.000 vizitatori pe ediție.

Cele două festivaluri europene, uneori diferite ca puncte de focus, Mirabilia concentrându-se în ultimii ani pe circ și dans contemporan, iar Spoffin pe teatru site-specific, au interese culturale comune, selectând și aducând în orașe mici europene spectacole în care primează relația artistului, fie el de circ, teatru sau dans contemporan, cu societatea în care trăiește, organizatorii asigurându-se prin aceasta că intră într-un contact nemijlocit și continuu cu publicul, fie el format din adulți sau copii. 

Acrobat, foto: Florentina Bratfanof, Amersfoort

Add comment

de același autor... Florentina Bratfanof

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Newsletter

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories